×

Registration

Profile Informations

Login Datas

or login

First name is required!
Last name is required!
First name is not valid!
Last name is not valid!
This is not an email address!
Email address is required!
This email is already registered!
Password is required!
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Terms and Conditions are required!
Email or Password is wrong!

15 stvari, ki jih otroci želijo od svojih staršev

O tem že veliko veste, vendar v oblici obveznosti na te stvari pozabimo ali izpustimo... Tudi če boste ponovno uporabili le nekaj od njih, le nekaj časa bo za vaše otroke ZLATA VREDNO.

Čeprav se morda zdijo takšni, otroci niso preveč zapleteni. Zelo malo stvari zahtevajo od nas v prvih letih; vendar so te zahteve bistvenega pomena za njihovo odraščanje v prijazne in spoštljive osebe.

Kot starši imate 15 glavnih stvari, ki jih bodo otroci od vas čim bolj želeli. Če se boste po svojih najboljših močeh trudili, da boste te stvari zagotovili po svojih najboljših močeh, bo prihodnost vašega otroka svetlejša kot kdaj koli prej.

Tu je top 15 stvari, ki jih otroci želijo od svojih staršev:

 1. Lahko noč

Odhod v posteljo je veliko boljši, če starši preživijo nekaj časa s svojimi otroki. Vzemite si čas od dneva, da jih pobožate, jim zapojete pesem ali preberete zgodbo pred spanjem.

Lahko tudi  sami ustvarite zgodbe ali jim pripovedujete dogodivščine iz svojega otroštva. Otroci so zelo dovzetni za starše, ki uporabljajo tudi njihovo domišljijo!

 1. Naklonjenost

Izkazovanje naklonjenosti je ena bistvenih izkušenj, ki jih potrebujejo otroci med odraščanjem. Ne pozabite v pohvaliti, ljubkovati in ljubiti, tudi po dolgem dnevu.

Tudi prijateljski pogovor na štiri oči je lahko izjemna pomoč otroku, ki želi biti slišan. Vprašajte otroka: Kaj ti je bilo danes najbolj všeč?

 1. Čas samo za njih

Imeti dobro povezavo z otroki pomeni, da jim čim bolj posvetite svojo polno in nerazdruženo pozornost. Otroci bodo imeli koristi od občutka, da je njihov čas cenjen, še posebej, če je načrtovan in ni hiten.

Če imate več kot enega otroka, je nujno, da vsakemu zagotovite svoj čas z vami. Dovolite jim, da izberejo kraj in dejavnost, v kateri boste lahko uživali skupaj.

 1. Pozitivni zagovorniki hrane

Veliko otrok je izbirčnih, vendar to ni razlog, da bi vsak večer postregli pico. Otroci se morajo naučiti, da je lahko tudi zdrava hrana okusna in nasitna, kar se začne doma v kuhinji

 

čas s starši

 1. Načrti za prihodnost

Pokažite otrokom, da se radi družite z njimi ter  jim vsake toliko podarite zabavne stvari, ki se jih bodo veselili z vami. Morda načrtujete zabavne dogodke za konec tedna ali pa jih presenetite z aktivnostmi med tednom, če so se lepo obnašali.

Če pokažete svojim otrokom, da ste navdušeni nad kakovostnim časom, se bodo počutili dobro glede sebe in svojega odnosa z vami.

 1. Pogovori pred spanjem

Čas pred spanje pomeni umirjanje, vendar je to idealni čas za  koristne pogovore. Pred spanjem si določite čas, da se pogovorite o svojem dnevu, prijateljih ali čem drugem, kar se vam je zdelo pomembno.

Dovolite jim, da vodijo pogovor; otroci se radi počutijo slišane.

 1. Čas za igro zunaj

Študije so pokazale, kako koristna in vitalna igra na prostem je lahko za otroke. Ne samo otroci; ljudje v vsaki starosti imajo koristi, da so zunaj!

Otroke spodbujajte, naj se ne nahajajo na zaslonih in televizijah in raje raziščejo zunanji svet. Dovolite jim, da preživijo toliko časa, kolikor želijo, na prostem, bodisi se igrajo igre, hodijo na sprehode ali se družijo z otroki iz soseske.

 1. Čas za ogled njihove najljubše oddaje

Edina stvar, ki je boljša od gledanja njihove najljubše oddaje, je gledanje z ljubljeno osebo! Primite odejo in se privoščite čas za toplino, medtem ko vaš otrok uživa v svojih najbolj priljubljenih oddajah.

 1. Disciplina po potrebi

Otroci potrebujejo vodstvo, ko gre za učenje ustreznega vedenja in odzivov. Izkazovanje discipline morda ni najljubše početje staršev, vendar otroka nauči, da je pomemben  in mu želimo le najboljše.

Čeprav tega morda ne bodo pokazali, otroci resnično najdejo vrednost v discipliniranju.

 1. Pustite posebna sporočila

Presenečenja so vedno prijetna, četudi gre za majhno noto ali prisotno "samo zato". Razmislite o tem, da bi v torbo ali nahrbtnik, vtaknili majhen listek z vapim posebnim posvetilom - še posebej, če imajo težek dan.

Ob tistem malem sunku sreče je vedno lepo, še posebej ker je nepričakovano.

 1. Biti neumen

Včasih otroci iščejo odobritev za neumnost, toda najboljši način, da jim dovolijo, je, da so starši tudi sami neumni!

Preoblačenje  z otroki in igranje zgodb jim bo pomagalo, da bodo prišli ven iz lupine in razvijali domišljijo. Otroci so lahko divje ustvarjalni, ko se jim ni treba zadrževati ali ravnati na določen način.

Presenetite jih s kostumi ali borbo z blazinami! Možnosti je neskončno.

 1. Biti manj pod stresom

A ne, kdo pa ne bi bil rad manj pod stresom. Velikokrat pa se mu ne moremo izogniti, pridejo takšne in drugačne situacije, dan za dnem, vem.  Lahko pa se zraven samo zavedamo, da so otroci zelo opazni in dovzetni. Pogosto bodo opazili, kdaj so starši v stresu ali vznemirjeni, in to zanje vpliva tudi nanje.

Mnogi otroci želijo videti svoje starše srečne in sproščene, zaradi česar se tudi oni počutijo bolj pozitivno. Ne glede na to, kaj vas moti, poskušajte videti stvari bolj preprosto.

Če vam primanjkuje časa, se ob naročilu večerje ne počutite slabo. Če je hiša neurejena, povabite svoje otroke, da vam pomagajo, da stvari hitreje opravite. Nič naj ne traja dlje, kot bi moralo; sodelujte zdaj.

 1. Druženje

Čas za odrasle je zabaven, vendar je lahko koristno tudi, če se družite z drugimi starši! Otroci se lahko medtem skupaj družijo  ali pa se počutijo prijetno z odraslimi.

 1. Smernice

Otroci nimajo vseh odgovorov; pravzaprav jih imamo tudi odrasli  redko! Otroci pa bodo v vseh situacijah iskali napotke pri starših.

Na vas se bodo obrnili, ko bodo srečali neznanca, se soočili z novo izkušnjo ali pa ne bodo prepričani, kako izraziti svoja čustva. Če ste v svojem odnosu vzpostavili raven zaupanja, se bo vaš otrok počutil dovolj varnega, da ga boste vi postavili v pravo smer.

 1. Pohvala in odobravanje

Starši se včasih tega ne zavedajo, vendar  njihovi otroci vedno iščejo odobritev za vse mogoče stvari. Bolj kot kar koli želijo, da bi bili starši ponosni!

Pazite na priložnosti, da jih pohvalite, četudi je to najmanjši dosežek. S tem jim lahko povečate samozavest in pripravljenost na preizkušanje novih stvari.

Starševstvo je težko in pokrivanje vseh teh stvari ni vedno mogoče. Vendar ne pozabite na teh 15 stvari, ki jih otroci želijo od svojih staršev, in jih izvajajte čim pogosteje.

Pomagali vam bodo zgraditi močne odnose s svojimi otroki in jih spodbudili k uspehu v mladih letih.

Vir članka: https://EzineArticles.com/expert/John_E_Laing/406287

 

 

 


Leave a Reply